Toast met kalfshart en gele bietsalsa
Lunchgerecht voor 4 personen
Tijd: 45 minuten
Ingrediënten:
4 grote sneden brood
8 el gele biet pickle met rabarber en sjalot (zie recept hier [hyperlink naar recept 5])
1 bleekselderijhart of 2 stengels bleekselderij
2 takjes dragon
1/2 bosje peterselie
1,5 el kappertjes (het liefst grote zoute kappers, die je een dag op water laat weken)
5 el olijfolie
1 el appelciderazijn
400 gram kalfshart
1 el dijon mosterd
1 klein glas rode wijn
peper
zout
• Laat het kalfshart op kamertemperatuur komen, snij het vliesje een beetje in en bestrooi ruim met zout en peper.
• Laat een pan goed warm worden en besprenkel de sneden brood ruim met olijfolie en druk aan
• Rooster het brood in een pan goud bruin
• Wrijf een knoflookteen over het geroosterde brood heen en zet apart
• Veeg de pan snel schoon en zet terug op het vuur
• Verhit 2 el olie in de pan en bak het kalfshart aan, dat mag aan beide kanten ongeveer 2 minuten (je wil het rood serveren)
• Voeg 1 el mosterd toe en blus af met de wijn
• Laat even inkoken en zet het vuur uit
• Schep het vocht over het vlees en laat het even rusten
• Maak de bleekselderij schoon en snij het in een grove brunoise (kleine dobbelsteentjes) en meng in een kom met de gele biet pickle.
• Hak de dragon, peterselie en kappertjes fijn en voeg toe aan de kom
• Breng de salsa op smaak met olijfolie, azijn, peper en zout
• Snij het kalfshart in dunne repen
• Beleg het brood met reepjes kalfshart en schep er ruim salsa overheen, maak af met wat zeezout.
In plaats van kalfshart kun je ook andere vleeswaren gebruiken, zoals kalfstong of bijvoorbeeld kippenlever