Streekboer en Co

Kees is de afgelopen maanden nauw betrokken als bestuurslid bij de oprichting van een nieuwe cooperatie die gericht is op het bijeen brengen van boeren en koks. Kunnen we in een streek laten we zeggen zo groot als de provincie Friesland (maar dat kan ook kleiner zijn of bijvoorbeeld heel Noord Nederland) ons eigen voedsel verbouwen en verkopen en daarmee de waarde in het gebied laten.

De Streekboer bestaat al enkele jaren en is opgericht door Janco Heijda en zijn businesspartner Sandra. Hun activiteiten richten zich tot nu toe het meest op de consument waar ze al jaren maaltijdboxen voor distribueren samengesteld uit streekprodukten. Nu in coronatijd neemt dat een hoge vlucht.
Sinds anderhalf jaar hebben ze in samenwerking met een oude horeca groentenleverancier een professionele snijderij in Drachten en leveren ze al allerlei produkten aan grootafnemers. Nu voor 2020/21 hebben ze een uitgebreidere visie ontwikkeld waarbij er echt sprake is van een gebiedscooperatie die vraaggestuurd zuivel, groenten en later ook vlees verhandeld, distribueert van de boer naar de grootgebruiker.

Omdat Huphupfoodlab zo goed aansluit bij het gedachtengoed van de Streekboer hebben we hier 2 afnemersbijeenkomsten georganiseerd.