Kees Elfring

De Jaren 80 waren mijn vormende jaren met eerst Hotelschool in Wageningen, later restaurant De Bokkedoorns in Overveen en Robert Kranenborg in Brussel. Maar vooral 2 keer ruim een jaar bij Chez Panisse in Berkeley! Daarnaast toch ook zeer leerzame periodes als chef kok in een oud instituut als De Witte in Amersfoort en later bij het toen relevante restaurant Dorlote ook in Amersfoort.
De jaren 90 was ik met mijn toenmalige echtgenote Petra Rijsemus eigenaar van restaurant Het Pomphuis in Ede. Groot, dynamisch, zeker voor de provincie grenzen verleggend, geprezen om zijn ambachtelijke eenvoud. Eigen en toch werelds. Gastvrij.

Na een paar tussenjaren met omzwervingen werd het in 2002 huiskamerrestaurant Marius met het consequent uitgevoerde: Kees doet boodschappen op de markt, daar ontstaat het 4 gangen menu van de dag, Kees kookt, Kees schrijft het menu om 18.00 uur, Kees schenkt bijzondere wijn en het is feest. Elke dag 25 man, huiselijk, dicht op elkaar, verbindend.
Van 2012 tot 2019 na een noodzakelijke verhuizing kwam wijncafe Worst erbij en werd Marius iets groter. Nu was de combinatie van de twee weer meer een echt bedrijf met een man of 12 personeel en een wat strakker concept van Worst.
Ik geloof in de kracht van gezonde, kleinschaliger en duurzaam geproduceerde voeding. Dat het oogsten op het land, de samenkomst op de markt, de zorgvuldige bereiding thuis of in de ambachtelijke restaurant keuken, het genieten van de maaltijd samen met je geliefden, je vrienden en/of je collega’s en zelfs zakenrelaties bijdraagt aan sociale cohesie.