Gepofte meiraap en koolrabi met groene-kruidensalsa
Hoofdgerecht voor 4 personen
Tijd: 45 minuten
Ingrediënten:
4 koolrabi
4 meiraapjes
500 gram grof zout
5 takjes tijm
10 jeneverbessen
2 laurierblaadjes
5 peperkorrels
schil van 1 citroen (of sinaasappel)
Salsa:
bosje peterselie
bosje rucola
bosje fijne spinazie
3 takjes dragon
5 takjes dille
1/2 citroen rasp en sap
5 el olijfolie
1 kleine knoflookteen
1/2 hete peper
2 el amandel
• Verwarm de oven op 230C
• Was de meiraap en koolrabi en haal het loof eraf
• Leg in een ovenschaal of gietijzeren pan een laag grof zout van 2 cm
• Leg de groentes erop en voeg de tijm, jeneverbessen, laurier, peper en citroenschil toe
• Dek de schaal af met aluminiumfolie of zet een deksel op de pan en plaats in de oven voor 20 minuten
• Haal de deksel of folie eraf en rooster de groente nog 25 min tot gaar van binnen en bruin van buiten
• Rooster de amandelen in een droge koekenpan
• Schep de amandelen in een keukenmachine en laat even kort draaien
• Was de kruiden, haal de dragonblaadjes van de steel en hak allemaal grof
• Voeg toe aan de machine met de citroenrasp en sap, knoflook en hete peper
• Laat de mix even draaien en voeg langzaam olijfolie toe totdat het een smeuïge salsa is
• Maak verder op smaak met zout en peper
• Haal de groentes uit de oven, laat een beetje afkoelen en pel ze
• Snij de groente in parten en leg op een bord, schep de salsa er overheen
Lekker bij een gebakken rode mul of zeebaars.