Kool-broodpudding



Kool-broodpudding

Voor 4 tot 6 personen:

1 groene kool
7 tomaten
4 grote sneden oud brood (of geroosterd)
Half bosje peterselie
Handje verse oregano of marjolein
5 grote sjalotten (ui kan ook)
7 tenen rauwe knoflook
250 ml groentebouillon
Zout
Peper
olijfolie

• Verwarm de oven voor op 200 graden
• Hak de knoflook fijn en halveer de tomaten dwars
• Neem de helft van de knoflook en maak dat in een vijzel met zout, oregano en olijfolie tot een pasta (als je geen vijzel hebt gebruik je het fijngehakte)
• Smeer de pasta op de doorgesneden tomatenhelften en zet in een ovenschaal 30 min in de oven op 200 graden
• Snij de sjalotten in fijne julienne
• Bak ze met ruim olie op middelhoog vuur tot ze licht karameliseren
• Haal voorzichtig ongeveer 10 van de buitenste bladeren van de kool af, zodat ze heel blijven. Dat gaat makkelijker wanneer je een stukje van de onderkant van de knol afsnijdt.
• Blancheer deze ongeveer 5 minuten. Afhankelijk van de dikte, ze moeten net oprolbaar zijn.
• Snij het hardste stuk van de nerf eruit door in het midden onderaan een smalle driehoek te snijden. Leg de bladeren even apart.
• Neem de rest van de kool, snij deze in vier parten, zodat je makkelijk het hart kunt verwijderen
• Snijd deze in fijne reepjes (julienne), bak deze met olie zout peper op hoog vuur aan. Blus dan af met witte wijn en laat nog ietsje doorkoken.
• Haal de kool van het vuur en laat even rusten

• Hak het brood in blokjes, of draai het even kort in de keukenmachine
• Check of de tomaten klaar zijn en haal ze uit de oven. Laat ze iets afkoelen en hak in stukjes.
• Laat de oven aan staan.

• Meng ¾ van het brood in een grote kom met de tomaat, de helft van de sjalot, de gebakken kool, de rest van de knoflook, de peterselie en de oregano.
• Voeg wat extra olijfolie en zout peper toe en meng lekker met je handen.

• Leg de geblancheerde koolbladeren naast elkaar op het aanrecht of een snijplank.
• Pak een hand van het kool/tomatenmengel, en kneed het tot een losse bal.
• Leg deze op een van de koolbladeren, ongeveer op eenderde
• Rol 1 keer over, vouw dan de zijkanten van het blad ook naar binnen, en rol verder tot het einde.
• Leg het koolpakketje in een ovenschaal en herhaal tot het op is. De koolpakkertjes mogen lekker strak tegen elkaar aan liggen.

• Druk het laatste brood tussen de koolpakketjes, waar er ruimte is. Lekker proppen!
• Schenk de groentenbouillon over het geheel in de ovenschaal en zet deze in de oven (200graden), voor ongeveer 45 minuten. Of totdat de bovenkant krokant is.

Lekker als vega hoofdgerecht, met een ei, of bij bijvoorbeeld lam.