Geroosterde (paarse) spitskool met kruidenboter

Spitskool paars

Geroosterde (paarse) spitskool met kruidenboter

Hoofdgerecht voor 4 personen
Tijd: 35 minuten

Ingrediënten:
2 (paarse) spitskolen
5 el olijfolie
zeezout
versgemalen peper
water
250 gram roomboter ongezouten (op kamertemperatuur)
1 el zeezout
bosje Oost-Indische kers (blad en bloemen)
bosje peterselie
klein bosje bieslook met bloemen
1 kleine sjalot
1/2 citroen (sap en rasp)

• Verwarm de oven (het liefst met bovenwarmte of grill aan) op 250C
• Haal de buitenste bladeren van de spitskool af, snij doormidden en haal het hart er voor een deel uit
• Leg de spitskool in een ovenschaal met de gesneden kant naar boven, besprenkel ruim met olijfolie (ongeveer 5 eetlepels), zeezout en peper
• Voeg aan de ovenschaal 2 eetlepels water toe
• Zet de ovenschaal in de oven en verlaag de temperatuur naar 230C en bak voor ongeveer 35 minuten. Check na 20 minuten of de spitskool niet te donker wordt en dek eventueel af met aluminiumfolie
• Was de verse kruiden en pluk eventueel de bloemen los (het steeltje van de bieslookbloem kan je weggooien, dat is wat houterig)
• Plaats de boter in de keukenmachine met een eetlepel zout en laat even draaien. Dit kan je ook zelf losroeren met een houten lepel in een kom
• Hak de verse kruiden (de bieslook wat fijner dan de rest) en voeg aan de boter toe en laat even draaien
• Snipper de sjalot en voeg toe
• Voeg de rasp en sap van de citroen toe en laat nog even draaien
• Maak verder op smaak met zout en peper
• Haal de spitskool uit de oven, schep het sap in de ovenschaal er overheen
• Haal ze eruit en snij in parten en leg ze op een bord
• Schep er een ruime lepel kruidenboter op serveer.