Kleurige ‘coleslaw’ met (paarse) spitskool
Bijgerecht voor 4 personen
Tijd: 35 minuten
Ingrediënten:
kleine (paarse) spitskool
1 kleine biet (geel of rood)
1 koolrabi
1/2 grote wortel
1/2 stengel bleekselderij
2 bosui
2 el azijn
1 tl cayennepeper
klein bosje dille
zeezout
peper
mayonaise:
3 eidooiers
1 el azijn
1 tl dijonmosterd
1 el water
250 ml milde olijfolie of zonnebloemolie
50 ml extra vierge olijfolie
zeezout
versgemalen peper
• Haal de buitenste bladeren van de spitskool, halveer het en snij het hart eruit
• Was de groente, schil de koolrabi en wortel. Verwijder de grootste draden van de bleekselderij
• Snij de spitskool, biet, koolrabi en bleekselderij in dunne reepjes met een mes of mandoline en doe in een kom met ruim zout en masseer het er een beetje in
• Snij de bosui schuin in dunne ringen en voeg toe
• Meng met wat peper, 2 el azijn en een snuf pittige cayennepeper en laat even staan
Voor de mayonaise:
• meng in een keukenmachine (of kom met staafmixer of garde) de eidooiers, azijn, mosterd, water en een klein beetje van de milde olijfolie. Laat de machine draaien en voeg in een dun straaltje de rest van de milde olijfolie en mooie olijfolie toe totdat het een mooie lobbige substantie heeft.
• Proef de mayonaise en voeg eventueel nog wat zout, peper of azijn toe naar smaak
• Schep 5 grote eetlepels van de mayonaise in de bak met de groente en mix.
• Hak de dille en schep die door de coleslaw heen en serveer in een schaal.
• Je kan met deze coleslaw eindeloos variëren door het toevoegen van bijvoorbeeld karwijzaad, rozijnen of een chilipepertje.