Gevulde spitskoolrolletjes met saffraanrijst

spitskool

Gevulde spitskoolrolletjes met saffraanrijst

Bijgerecht voor 4 personen
Tijd: 50 minuten

Ingrediënten:
2 el roomboter, ongezouten
5 peperkorrels
2 kruidnagels
1 kaneelstokje
1 tl komijnzaad
10-12 draadjes saffraan (geweekt in twee eetlepels warm water)
300 gram basmatirijst
500 ml water
4 el rozijnen
2 tl venkelzaad gemalen
1 tl komijnzaad gemalen
1 tl korianderzaad gemalen
olijfolie
zeezout
versgemalen peper
1 (paarse) spitskool
water
zout

• Smelt in een tweede pan de boter en voeg de peperkorrel, kruidnagels, kaneelstokje en komijnzaad toe en verwarm de specerijen tot ze geurig zijn
• Voeg de rijst toe en schep even om zodat er een filmpje boter over elke rijstkorrel zit
• Voeg de saffraan (plus weekvocht) en de rozijnen toe
• Schenk het water er boven op met een eetlepel zout en breng aan de kook
• Vouw een theedoek om de deksel en zet hem op de pan (om zoveel mogelijk stoom in de pan te houden), zet het vuur laag en kook voor 10 minuten
• Houd de deksel op de pan en laat nog 15 minuten staan
• Schep de rijst om en voeg eventueel extra zout toe en laat afkoelen

• Verwarm de oven op 200C
• Zet een grote pan met water op
• Haal voorzichtig de bladeren van de spitskool af (de buitenste kunnen weg) en snij het onderste van de nerf weg
• Als het water kookt voeg flink wat zout toe (het moet smaken naar zeewater)
• Zet een grote kom met koud water klaar
• Voeg 3 bladeren tegelijk toe en blancheer ongeveer 2 minuten (ze moeten soepel genoeg worden om te vouwen), schep de bladeren uit de pan en direct in de kom met koud water. Herhaal dit totdat alle bladeren geblancheerd zijn.
• Dep de bladeren droog
• Leg een blad voor je met de de bolle kant onder en de nerf naar je toe
schep ongeveer 2 eetlepels rijst horizontaal in het midden, vouw de onderkant van het blad over de rijst, vouw de zijkanten over de rijst naar binnen en rol het op als een sigaar
• Leg het rolletje met de opening naar beneden in een ovenschaal
• Herhaal tot de rijst en bladeren op zijn
• Besprenkel de rolletjes met olijfolie, zout, peper en de gemalen kruiden
• Bak de rolletjes in de oven voor ongeveer 20 minuten, totdat de buitenkant mooi knapperig en bruin is
• Serveer op een bord, besprenkel met wat olijfolie en serveer met een schijfje citroen